Blodmåne

Jag måste vara galen, har bänkat mig på en fotölj på balkongen i vinterjacka, mössa o halsduk och kattinneskor o väntar på ett fenomen.
Har dock redan börjat nu med förmörkelsen och det är redigt häftigt att bevittna :D 
Men gud så kallt det är må jag ju säga.
 
 
Info om blodmånen
 

Månförmörkelsen startar

Partiella fasen, börjar för Sveriges del klockan 02.11. Månen börjar då skuggas av penumbran (halvskuggan).

Den totala fasen börjar klockan 04.11 och håller på till 05.23. Under denna period blir inte månen helt mörk utan färgas röd. Detta eftersom den röda delen av det solljus som färdas nära jorden bryts av atmosfären så att det kan fall på månen även under den totala fasen.

Förmörkelsen är över 06:50 då månen går ner.

 

Vad är månförmörkelse?

 

En månförmörkelse uppstår när en fullmåne förflyttar sig in i skuggan bakom jorden. Månens bana runt jorden lutar cirka 5 grader och därför ska det till särskilda omständigheter för att det ska uppstå en månförmörkelse. Det ska vara fullmåne - och solen, jorden och månen måste ligga exakt i linje. Och månen ska skära ekliptika som är jordens bana runt solen.

 

 

Total månförmörkelse

 

Vid en total månförmörkelse befinner sig månen sig i jordens totala kägelformade skugga som heter umbra. Här finns inget solljus. Det är vid denna typ av månförmörkelse som fenomenet "blodmåne" uppstår.

Månen skickar inte ut något ljus själv – precis som jorden inte heller gör. Och det kan verka märkligt att det just är i umbran där det inte är något solljus som månen färgas röd. Men det beror på att jordens atmosfär böjer ljuset och att det endast är rött och orange ljus som har lång våglängd som kan passera genom atmosfären och tränga in i umbraskuggan.

Det blåaktiga ljuset som har kort våglängd sprids av luftmolekyler och luftpartiklar, och når därför inte fram till månen. När det röda ljuset träffar månen reflekteras det och ger månen dess röda sken. Om jorden inte hade haft en atmosfär skulle månen bara blivit helt mörk under förmörkelsen.

 

Tidsplanen för månförmörkelsen 28 september 2015 svensk tid:

  1. Klockan 02.11 – penumbra-förmörkelsen börjar
  2. Klockan 03.07 – den delvisa månförmörkelsen börjar
  3. Klockan 04.11 – den totala månförmörkelsen börjar
  4. Klockan 04.47 – maximal total förmörkelse
  5. Klockan 05.23 – den totala månförmörkelsen slutar
  6. Klockan 06.27 – den delvisa månförmörkelsen slutar
  7. Klockan 07.22 – penumbra-förmörkelsen börjar, men det kommer inte kunna ses i Sverige



Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0